Välj en sida

Man kan ha lite olika syften med att blogga. Många skriver för sig själv och kanske de närmaste vännerna, men många skriver professionellt och har det som yrke. Och vill man tjäna pengar på sin blogg så är det vissa saker man bör känna till.

Det kanske första man bör göra är att identifiera sitt eget syfte med bloggen. Att bara ha som mål att tjäna pengar på sin blogg räcker inte även om det kan vara en avgörande faktor för hur man lägger upp sin strategi. Nej det bör också finnas en tydlig tråd genom hela sidan. En besökare ska redan vid första kontakten kunna avgöra vad sidan handlar om, och därifrån ta ställning till om det är något han/hon vill läsa vidare om. Även om det kanske är underförstått, så blir livet så mycket lättare om man bestämmer sig för att skriva om något som ligger en varmt om hjärtat. Det går att tjäna pengar på sin blogg oavsett vilket område man är intresserad av. Det finns alltid andra som delar samma intresse.

Den absoluta grunden till att tjäna pengar på sin blogg!

Och vad är då det? Jo, innehållet! Det kan låta självklart, men många försöker bygga upp en blogg med kopierade eller artificiellt producerade artiklar som ingen tycker är speciellt intressanta, och satsar på att med eller utan specialverktyg, skapa mycket trafik till sidan. Och med mycket trafik förväntas att annonsörer och Google AdSense ska ge en bra inkomst. Men Google har på olika sätt förhindrat och försvårat det sättet att tjäna pengar på sin blogg. Det som gäller nu är originalskrivet och intressant material. Inget slår det i Googles algoritmer. Så ju mer du kan inom ditt område, desto mer kan du intressera den stora massan som delar ditt intresse.

Som jag redan nämnt, är trafik (besökare) livsviktigt för att kunna tjäna pengar på sin blogg. Det finns olika tekniker för att snabba upp den processen, men det är ett så omfattande ämne så det förtjänar flera egna artiklar. Jag har några fler artiklar kring det på min engelskspråkiga blogg om någon är intresserad. Adressen dit är PerErikOlsen.com. Men grundtipset är alltid att skriva inlägg som folk kan lära sig av eller bli roade av.

Att tjäna pengar på sin blogg är inte ätt sätt man väljer om man behöver pengar snabbt. De konkreta intäkterna kommer så småningom från bla. annonsering för specifika produkter och även från Google Adsense, men det stora värdet i din blogg kan omvandlas i en lista med dina prenumeranter, som kan bli en potentiell marknad för egna och andras produkter inom ditt bloggområde. Även här planerar jag fler artiklar kring mer praktiska tips på hur man optimerar sin blogg och skapar de bästa förutsättningarna för att tjäna pengar på sin blogg.

Det finns många skrifter om hur du bygger upp din blogg rent praktiskt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Men det jag anser vara den bästa boken, är skriven av en kille vid namn Darren Rowse. Han har bland annat en egen blogg som är rankad bland de bästa internationellt och boken han skrivit är en riktig bibel som alla bloggare bör läsa. Jag har själv haft en väldig nytta av den och kan varmt rekommendera den till vem som helst oavsett intresseområde. Läs mer om den här: 31 Days To Build A Better Blog

Jag har själv bloggat sedan 2009 och har en hemsida som är rankad till under 180 000 i hela världen och har mycket som jag vill dela med mig av. Registrera dig gärna för mitt nyhetsbrev så får du en bra koll på fler tips.

photo credit: The Akermarks via photopin cc