Välj en sida

Många gånger i livet så skulle fler nå framgång om det inte vore så att de saboterar sin egen framgång. Och hur kan det ske? Jag ska försöka ge lite exempel och lösningar på det.

Den främsta anledningen till att man saboterar sin egen framgång är att man väljer att ha rätt istället för att vara nöjd.
Det kanske låter lite krystat men låt mig ge ett exempel.

Tänk dig en en person som har en viss framgång i sitt liv. Plötsligt händer något som på något sätt bromsar den framgången. Den tidigare så framgångsrike börjar så smått att övergå till att vara ett ”offer”, och börjar bygga upp en historia om hur orättvist och fel han/hon (eller ska man använda hen) blivit behandlad. Plötsligt så befinner man sig i en nedåtgående spiral där all fokus riktas på den negativa energi som används för att övertyga andra om precis hur orättvist och fel allt har blivit. De tidigare så lojala anhängarna och vännerna får till sist nog, och ”offret” har hamnat i en roll långt ifrån den rätt framgångsrike individen som fanns där innan.

Men lösningen kan vara så enkel, men ändå kanske lite jobbig att nå fram till om man saboterat sin egen framgång under en längre tid. Det handlar helt enkelt om att välja att vara glad och tillfredsställd med det man har, istället för att alltid försöka ha rätt. Du kan hitta hur många orättvisor och fel som helst ute i världen och i din närhet, men om det är där ditt fokus hamnar, så kommer du för alltid att vara fast i din egen negativa energi.

Så det enkla rådet är istället att vara glad och nöjd – glöm bort att bevisa att du har rätt.

Jag kan måla upp ett annat exempel som kanske fler kan känna igen sig i. Det här självdestruktiva sabotaget finns nämligen även i parförhållanden. Tänk dig en situation där du och din kära har något slags problem i ert förhållande. Du bestämmer dig för att göra något trevligt för att på så sätt lätta upp stämningen. Som exempel kanske du bestämmer dig för att fixa ihop den mest romantiska middagen du kan tänka dig, med allt vad det innebär. Du handlar, fixar, lagar till och dukar upp för en kväll som blir riktigt bra. Din partner blir såklart glad och tacksam för vad du åstadkommit. Men HÄR kommer den lille sabotören in i bilden. En liten tanke börjar växa i ditt huvud. Den kan börja med: hon/han har ju aldrig gjort något sånt här för mig. Är inte det lite orättvist? Är det bara jag som ska visa min goda vilja?

Se där! Det visar sig alltså att du har fixat den trevliga kvällen för att visa dig själv vad du kan och för att du själv ska må bättre. Och genast finns de negativa spåren där igen. Det handlar om att sluta se resultatet och prestationen som det viktiga, och föra över fokus på vad du har att vara tacksam över. Istället för att slå dig för bröstet över vilken fin middag du åstadkom, känner du istället en glädje över att befinna dig i ett fint förhållande med någon du kan dela denna glädje med.

Så det enkla rådet är åter igen, var glad, var nöjd, men släpp tankarna på att prestera, vara bäst, visa att du har rätt, bråka om absolut rättvisa. Sluta sabotera dig själv så kommer din egen framgång som ett brev på posten. För att inte glömma det här enkla tipset, tänk på den coola låten med Bobby McFerrin – Don’t Worry, Be Happy!

Som vanligt så tycker jag att du kan dela med dig av den här artikeln om du gillar den. Eller bara lämna dina kommentarer.

photo credit: tankgirlrs via photopin cc