Välj en sida

Jag trodde det här var typiskt svenskt, men det verkar inte vara hela sanningen. Men visst har du själv varit med om att någon kommit fram och gett dig beröm för något, men som du helt enkelt avfärdat istället för att bara tacka och ta emot?förnekar du din egen talang?

Eftersom jag tillbringar den större delen av min arbetstid online, så passar det mig rätt bra att jag får även min mentala coachning och guidning online. Och den får jag av en väldigt duktig (och framgångsrik) kille vid namn Ray Higdon. Ray berättade vid något tillfälle om sin egen bakgrund och barndom. Och den var långt ifrån positiv och framgångsrik. Sanningen var att han haft flera kontakter med polis och myndigheter och en allmänt stökig uppväxt och det var först i vuxen ålder han insåg vad som behövdes göra för att ändra sitt liv.

The Power Mind

Ray har nyligen startat upp en kurs kallad ”The Power Mind”, och det har varit en mycket positiv erfarenhet. Och det var just under en av dessa lektioner som detta exempel kom upp: Ray var fortfarande rätt oerfaren som talare och skulle vid ett tillfälle hålla ett föredrag för en större publik. Rätt naturligt kände han sig stel och osäker och var efter föredraget inte speciellt nöjd med sin insats. Då kommer en person fram och vill gratulera och tacka honom för ett mycket intressant föredrag. Ray avfärdar kommentaren rätt kort och visar tydligt att det absolut inte var ett bra föredrag enligt honom själv. Ungefär som så många av oss gör när vi får beröm för något.

En man som hört den korta konversationen kommer fram till Ray och har en del att säga. Utan att bokstavligt förmedla innehållet lät det ungefär så här: Det är upp till dig om du inte vill lära dig att ta emot beröm för det du åstadkommer, men vem ger dig rätt att avfärda en medmänniskas åsikter som du just gjorde? Vad gör dig till en klokare och bättre människa än den du just avfärdade?

Det visade sig att den man som framfört detta var en person som intresserat sig för frågor kring personlig utveckling, och mötet ledde till att Ray i den personen fick en egen mental coach som han lärt sig mycket av. Och när jag hörde det här exemplet så reagerade jag direkt på att det här är ju inte ett undantag, utan det är ju så vi bemöter beröm i de flesta lägen. Och jag är långt ifrån ensam!

Så genom att vi förnekar vår egen talang, så begår vi två allvarliga misstag. Dels så bromsar vi vår egen mentala utveckling genom att inte känna oss nöjda efter att ha tagit på oss en utmaning och genomfört den. Vi missar också ett tillfälle att hitta en person som tycker vi levererat något bra, och som kanske vill veta mer om vad vi har att erbjuda längre fram. Inte direkt den bästa marknadsföringsstrategin, eller hur? Vi kan ju dessutom direkt sårat personen genom att helt avfärda dennes kommentar.

Uppskatta Din Egen Talang

Så dagens tips blir; var nöjd med det du åstadkommer. Det var det bästa du kunde göra, just nu, just här. Ta emot beröm och positiva kommentarer från andra. Glöm inte att berätta att du uppskattar deras åsikt och gläds över uppskattningen. Det kommer ni båda att må bättre av, och du fortsätter utvecklas.

Är du själv intresserad av Ray’s kurs, så finns den äntligen att ta del av utanför vår första lilla grupp. Visserligen inte på svenska, men den är väldigt lätt att ta till sig och Ray är en intressant lärare. Klicka gärna på länken och lyssna på en kort introduktion: The Power Mind.

photo credit: Patrick Hoesly via photopin cc