Välj en sida

Nej, jag menar inte den kanske mer kända(?) 10000-metersklubben som är något helt annat. Nej jag tänker på oss som följer och försöker följa rekommendationen att gå minst 10000 steg varje dag.

Jag och min fru har under det senaste året burit med oss våra stegräknare var vi än varit. Under vissa perioder har vi dessutom varit stenhårda. Har inte målet nåtts under dagen, då har det blivit ett sent pass på löpmattan eller en extra sväng med hundarna. Den här rekommendationen om att alla bör gå minst 10000 steg om dagen kom för många år sedan. Jag kommer inte ens ihåg var det kom ifrån. Och har man inte provat på det, så tror man kanske att det är lätt att uppnå. ”jag går så mycket under dagarna…” Sanningen är den att har man ett stillasittande jobb så får man verkligen anstränga sig för att nå målet. Vid långpromenad, löppass eller något annat. Sanningen kan vara obarmhärtig ibland!

Men ansträngningen lönar sig. På samma sätt som all annan kontinuerlig träning så ger det resultat. För oss handlade det om minskat midjemått, tappade kilon, mera spänst i ben och leder mm mm. Det finns bara positiva effekter. Motion och hälsa behöver inte alla gånger handla om traditionell träning. Man kommer längre än man tror med 10000 steg om dagen också.

Den stegräknaren vi använder kommer från FitBit. En enkel modell som sköter sig själv. Jag köpte faktiskt min första FitBit långt innan den var tillgänglig i Sverige genom vänner i USA. Men nu finns det flera fabrikat som hakat på den här trenden och erbjuder mer avancerade funktioner i stegräknaren/hälsologgen beroende på vad man är ute efter. Men för mig är antalet steg det viktigaste.

De finns dom som känner sig stressade av att hela tiden försöka nå sitt mål på 10000 steg och att alltid ha sin stegräknare där som påminnelse. Men är det inte det dåliga samvetet som lurar en där? Om man verkligen VILL nå dagens mål, då är ju din stegräknare en morot och inte en stressfaktor. Finns inte viljan så är det svårt att få en kontinuitet i vilken aktivitet som helst.

Så oavsett väder och vind, så kommer ni se oss plocka upp den lilla svarta manicken och stämma av om dagen är över, eller om inte hundarna behöver en liten extra kvällstur! 🙂

10000 steg per dag

”Vad passar ditt pressade schema bäst, en timmas motion per dag eller att vara död 24 timmar per dag?”