Välj en sida

Jag vet inte om det är fler som reflekterat över detta, men det ser ut som om extrema händelser ökar i omfattning. Eller är det bara så att vi blir matade med så mycket mer information om just dessa händelser?

Vädret är extremt

extrem

Det här är väl ett område där de flesta kan hålla med om att läget är mer extremt än vanligt. Extrem torka ersätts av skyfall. Den globala temperaturen uppvisar nya högstavärden för trettonde månaden i rad. Här på hemmafronten känns det som om växtligheten skaffat sig nya kalendrar. Nu börjar väl alla förstå att klimatet står under förvandling, så här tror jag vi ser en klar trend, men det finns andra områden…

Idrott

Våld mellan rivaliserande fotbollslag har nog funnits sedan sporten uppfanns, men det känns som om uttrycken för lagtillhörighet nått extrema höjder. Det märks ju om inte annat under årets EM. Tungt beväpnad polis och militär sätts in för att undvika allvarliga incidenter mellan rivaliserande mobbar av ”fotbollsälskare”. Och det extrema märks även i det lilla. Hur många har inte sett videon med den extremt olyckliga svenske supportern efter Italienmatchen? Eller är det kanske här vi ser en anledning till trenden? Det extrema får en sån enorm boost av Sociala Medier som Facebook och YouTube.

Religion

Kanske det mest extrema området av dom alla i min lilla ”trendspaning”. Och har så varit i århundraden. Men följderna har kanske blivit mer extrema den senaste tiden. Dagens siffra på antal människor på flykt, är 65 miljoner. Hur många av dessa öden är inte på något sätt relaterat till religion (och politik). Hur bryter vi den här trenden?

Det lagom svenska

Det sägs ofta att Sverige är landet lagom, och att svenskar är relativt milda i sina uttryck. Jag säger inte att det är sant, men tanken på att hitta en gyllene medelväg i känsloyttringar kanske är en bra väg att gå? En större acceptans för andra åsikter, lag, och personer kan kanske dämpa en del extrema uttryck. Kanske vi inte alltid ska hylla det extrema handlandet vi ser i ett YouTubeklipp? OK, vädret kan vi inte påverka på annat sätt än att vara mer rädda om vår planet, men det är ju minst lika viktigt. Synpunkter på detta?